Bliv klar til skiferien! Friluftsland giver her råd til valg af skibriller. For at du får det ultimative ud af din skiferie og undgår sneblindhed skal du have nogle gode goggles.

Glasset i dine goggles udgør en væsentlig del af din oplevelse på pisten. Afhængigt af vejret påvirkes dit syn af glassets kvalitet og farve. Selv i skyet vejr får du glæde af dine glas. Det er samtidig vigtigt at du kan se ud og at de ikke dugger til. Ellers ender du med at tage brillerne af – og så beskytter du slet ikke dine øjne.

Se Friluftslands udvalg af skibriller

Hvilken farve glas i skibriller?

Glassets farve er ikke det afgørende i forhold til beskyttelsen. Her skal du se på UV-sikkerheden som inddeles på en skala fra kategori 0 til 4. Du skal gå efter det højeste tal, som du har råd til og som giver den nødvendige beskyttelse. Hvis vejret er solrigt og du er afsted i længere tid, så gå efter briller der ligger højt på skalaen.

Samtidig kan du se på den procentsats der er angivet for glassets lysgennemstrømning – også kaldet VLT (Visual Light Transmisson). Du skal have den gennemstrømning der matcher niveauet af sollys på din destination. Hvis der er meget lys skal du benytte en lav VLT-procent (5-20%). Modsat hvis du skal benytte brillen om aftenen, så skal du have en høj lysgennemstrømning (tættest på 100%).

Når du vælger glassets farve vælger du samtidig din feries nuancer. Forskellige kontraster og lyseoverflader opfører sig anderledes afhængigt af dit farvevalgt.

Typiske farver:

  • Gul er god til det ikke solrige vejr. I overskyet vejr får du en rigtig god og lys oplevelse.
  • Orange giver et godt billede ved overskyet vejr og samtidig holdes skarpheden ved høj sol.
  • Lyserød er sjælden i skibriller. Farven er normalt ikke optimal i overskyet vej, men giver god kontrast ved høj sol.
  • Brun er ofte en meget beskyttende brille, da du her får et mørkt billede. Dog kan det være svært at se i skyet vejr.

Du kan med fordel besøge en butik og prøve brillerne for at fornemme forskellene. Oversigten her er ikke fyldestgørende men giver et indblik i nogle af de almindelige forskelle.

Hvilke skibriller skal man vælge?

Først og fremmest skal du vælge et par skibriller som sidder godt på dit hoved. Måske skal du endda have to par med i tasken, så du er klar hvis vejret skifter eller hvis du benytter pisten i mørket om aftenen.

Glassets farve har, som nævnt, betydning og du skal finde ud af hvad der passer til din destinations forhold og din smag. Husk at tage vare på dine øjne. Dit syn bliver skadet hvis du lukker for meget lys ind.

Spørg hos din forhandler hvordan ventileringen af brillerne er. Det er væsentligt for at glasset ikke dugger til unødigt. Et eksempel på god brilleventilering er Julbos SuperFlow-system. Med systemet kan du indstille glassets position, så der gives luft bag glasset (se figur).

Prisen for gode briller starter fra 500 kr. Billigere modeller er ofte for billige. De mere avancerede briller kan løbe op i 1.000 til 1.500 kr. og kan eksempelvis tilpasse sig lysforholdende ved vejrskifte.

Læs også: Test af skibriller