Drømmer du om at komme væk fra bylivet og hverdagens trommerom? Skal der være ekstremt højt til loftet med åben stjernehimmel, ro omkring dig i naturen, samt udfordringer med at klare den undervejs?

En overlevelsestur kan være både en udmattende men samtidig voldsomt imponerende oplevelse, som du bliver hooked på, så snart du har prøvet det. I denne guide kigger vi nærmere på, hvordan du kommer i gang med at lære om overlevelse i naturen – lige her i lille Danmark.

Lige så snart du har lært de basale teknikker i overlevelse, så kan du oppe dit game og søge mod mere barske klimaer og prøve dig selv af mod naturens kræfter.

Vil du teste dig selv?

Hvis du er helt oppe at køre om tanken om at komme ud i den vilde natur og overleve på egen hånd, så har du muligheden lige her i Danmark. Der findes nemlig forskellige arrangører af overlevelsesture og grundlæggende kurser i overlevelse i naturen.

I afsnittet nedenfor ser vi nærmere på en oplevelse fra DuGlemmerDetAldrig.dk, hvor du bliver sat på prøve i grundlæggende overlevelsesteknikker og teori lige her i landet. Det kan være et godt sted at starte, inden du begiver dig ud på mere krævende ture f.eks. uden for landets grænser.

Overlevelsestur hos Bushcraft Danmark

overlevelsestur

Arrangøren af denne overlevelsestur hedder Bushcraft Danmark, og de står bag en række oplevelser, arrangementer og kurser, der har overlevelse som overskrift og fokus. Som det også fremgår af hjemmesiden, så tager denne tur og kursus udgangspunkt i en karakteristisk huskesætning fra det britiske militær – Please Remember What’s First:

 • (P)lease – Protection
 • (R)remember – Rescue
 • (W)hat’s – Water
 • (F)irst – Food

Det er de 4 og helt grundlæggende områder, du skal have styr på, hvis du vil gøre dig håb om at overleve helt på egen hånd i naturen uden alverdens hjælpemidler. Bushcraft Danmark tager med deres overlevelsestur udgangspunkt i disse 4 punkter, når du på kurset lærer om netop beskyttelse, sikkerhed og overlevelse i naturen.

Når du deltager i deres overlevelsestur, så får du følgende med i pakken, så du er klædt fuldt på til at dykke længere ned i overlevelsesture bagefter:

 • Grundig gennemgang af basale færdigheder, der kræves for at overleve i naturen
 • Gennemgang af det forskellige grej, det kan være brugbart at medbringe på overlevelsestur
 • Teoretisk såvel som praktisk opbygning af en shelter
 • Introduktion til, hvordan du selv finder mad og vand i naturen
 • Løbende tilsyn fra uddannede instruktører
 • Hjælp og vejledning undervejs, hvis du har spørgsmål
 • Kurset slutter af med et helt døgn, hvor du på egen hånd skal overleve i naturen uden hverken mad ellers vand
 • Overnatning i en solid shelter, du selv har bygget fra bunden

Overlevelsesturen med Bushcraft Danmark kan være et springbræt til større, længere og mere krævende overlevelsesture, du selv tager på i fremtiden. På kurset får du en grundig introduktion til de vigtigste ting, du bør vide, inden du drager afsted. Du kan dermed også bruge chancen til at tage notits af nogle af de områder, du med fordel selv kan undersøge nærmere i bøger og på nettet, når du kommer hjem igen.

Læs også:

Overlevelsesudstyr