Drømmer du om at dykke dybt nede på det åbne hav og se, hvad der sker i dybet? Så er det første skridt at tage et dykkerkursus. Når du kan dykke i det smukke, blå hav åbner du nemlig op for en række fantastiske oplevelser.

Der findes flere forskellige slags dykkerkurser man kan tage. Der er forskellige organisationer der står for det – heriblandt er de mest udbredte PADI, SSI og CMAS. Du kan også vælge enten at gøre det i Danmark eller i udlandet. Eller du kan kombinere de to.

Hvad kan jeg med et dykkercertifikat?

Når du først har taget et dykkercertifikat, så ligger verdenshavene åbne for dig. Du kan leje dykkerudstyr over hele verden og naturligvis tage med på alskens dykkerture.

Med et dykkercertifikat er det tilladt at dykke uden instruktør, dog skal du altid ledsages af en anden dykker. Som nyudklækket dykker er der også klare fordele i at dykke sammen med andre, da du på den måde vil opleve at blive bedre og bedre uden at skulle gå på kompromis med din tryghed.

Et dykkercertifikat åbner også op for at videreuddanne dig inden for dykkerverdenen. Du kan for eksempel lære at dykke om natten, at dykke under is med tørdragt og meget mere. Først trin er dog naturligvis det almindelige dykkercertifikat.

Hvad kræver det at tage dykkercertifikat?

Både PADI og SSI dykkercertifikatet er ikke krævende at tage. Det tager omkring 4-5 dage, det vil sige det kan gøres over to weekender.

Undervisningen består af teoriundervisning, som kan tages enten online eller i et klasselokale. Så består det af et såkaldt ‘confined water’-kursus, som altså er en række dyk, der foretages i en svømmehal. På den måde kan du afprøve at dykke under havets overflade uden faktisk at være derude.

Den sidste del af undervisningen, når du tager dykkercertifikat er ‘open water’. Nu begynder det for alvor og du skal ud og afprøve dine evner i det rigtige havdyb.

Når du har bestået samtlige moduler og dyk har du et dykkercertifikat.

Hvad er det rette dykkerkursus for mig?

Der er en række forskellige måder at tage et dykkerkursus på. Du skal altså afgøre med dig selv, hvad du vil, inden du kan vælge det rette kursus.

Om du vælger PADI eller SSI gør ikke den store forskel, da de to minder meget om hinanden. Vælger du derimod CMAS-kurset, så kræver det 5 måneders træning, før du står med certifikatet i hånden. Det vil dog også gøre dig til en langt mere erfaren dykker, før du skal ud på egen hånd.

Om du gerne vil tage kurset i Danmark eller i udlandet er også en afgørende faktor. I Danmark skal du blot afsætte et par weekender til det, hvor du i udlandet vil skulle bruge dine feriedage på det. En anden fordel ved at tage det i Danmark, er at du bliver mere hårdfør, eftersom det er hårdere at dykke i de danske farvande. Som en tredje mulighed kan du vælge at tage teori og confined water-modulerne herhjemme og afprøve havdykningen i udlandet, hvor der er meget mere at se.

Du kan læse mere om, hvordan du finder det rette dykkerkursus her.