ANNONCE: Der er noget over sund livsstil, der tiltaler os alle. Tanken om velvære, motion, gode kostvaner og en sund krop er vel en, der strejfer de fleste af os. Men det kan være hårdt at leve op til. Hårdt at ændre knap så gode vaner og udskifte dem med gode og sunde. Hvis man ikke orker at ændre hele sin livsstil på en gang, kan man eventuelt starte stille op. Kosten er ét sted at starte. Det handler om at mærke efter. Hvilke kostvaner har man, er de forholdsvis sunde, eller halter det lidt for tit? Hvordan har ens mave det? Er der ofte mave/tarm-problemer? Hvis ja, kan det ofte have noget med ens kostvaner at gøre.

Problemer med mave/tarm kan have stor betydning for ens velvære. De kan være årsag til mange dårlige oplevelser i form af ubehag, kvalme, ondt i maven, oppustethed, uregelmæssig mave og så videre. Og det kan udvikle sig til mave/tarm-lidelser, som ikke bliver mindre problematiske med tiden. Det er af stor betydning af fylde noget godt i maven, noget den kan arbejde med – og som kan holde tarmen sund. Her kommer mælkesyrebakterier ind i billedet.

Husk de gode bakterier

Mælkesyrebakterier har ikke noget med mælk at gøre. Men de er gode bakterier for vores tarmsystem. Hvis vi har for mange dårlige tarmbakterier, som kan komme af dårlige kostvaner, kan de være ødelæggende for vores tarmsystem og give en masse maveproblemer. Så vi har brug for de gode mælkesyrebakterier for at holde maven sund og fordøjelsen i gang. Man kan få mælkesyrebakterier gennem kosten, for eksempel gode grøntsager. Men ellers er der mulighed for at tage mælkesyrebakterier som tilskud, både i flydende, fast og pulverform. Du finder mælkesyrebakterier her – så er mavens sundhed hjulpet godt på vej.

Er man fokuseret på at holde maven sund og i gang, er man allerede godt på vej til en sundere livsstil. For da bliver man også mere opmærksom på, hvad man egentlig spiser, og måske begynder man at skære lidt ned for det usunde. Når maven og kosten stille og roligt bliver sundere og bedre, begynder man at kunne mærke forandringer hos sig selv. Man får sikkert mere energi – og får måske lyst til at blive noget mere aktiv. Komme ud at røre sig noget mere – give den gas. Og uanset hvor ung eller gammel er, gør det rigtig godt for os og vores velvære at være aktive.

Skift skærmen ud med motion

Det med at være aktiv ved vi godt alle sammen er sundt. Som voksen kan det dog være svært at få passet ind i en travl hverdag. Som ung er der måske desværre en tendens til, at det er sjovere at være ”aktiv” foran skærmen. At sidde stille ved skærmen i mange timer og spille, chatte og kigge. Så hvordan får man sin teenager op af stolen og ud i det mere aktive liv? Måske ved selv at være et godt eksempel. Ved at insistere på at finde tid til en løbe- eller gåtur – eller en tur i fitnesscenter. Og så lokke sin teenager med. Der er også kvalitetstid og sammenhold som bonus, hvis det lykkes.

Man kan også nævne muligheden for at komme på idrætsefterskole, hvis det kan virke ekstra motiverende for den unge. Mange unge mennesker kan have stor glæde af at komme på efterskole i et år. Et år, hvor de udvikler sig utroligt meget, både personligt og fagligt, og mange knytter meget tætte venskaber, der stadig holder efter 30 år. Kig eventuelt på www.flemmingefterskole.dk og se, om det kunne være noget for din teenager. Det er en måde at blive holdt i gang på en god og sund måde. Og det er et godt udgangspunkt til en efterfølgende sund livsstil, gode kostvaner – og også en sund mave.