Hvis du er nået til det punkt, hvor klatring for alvor er blevet til en seriøs hobby, får du brug for nogle gode karabiner af simple sikkerhedsårsager. Der findes dog mange karabiner på markedet, og da en god karabin altid har nogle bestemte kendetegn, kan det være svært at finde det helt rette produkt. For at hjælpe dig lidt på vej kommer vi her med en guide til karabiner til klatring.

Karabinerne er med til at holde dig sikker, når du klatrer i udfordrende omgivelser. En karabinhage bruges til at holde kropsvægten og til at bære på udstyr, når du er i aktion. Derfor er det vigtigt at prioritere sikkerheden over alt andet – og det gøres ved at se nærmere på produktets certifikater. Som udgangspunkt skal du altid vælge en karabin, der enten er CE-mærket eller UIAA godkendt. Til tider vil du også finde andre certifikater til enkelte produkter, men hold altid øje med om enten CE eller UIAA er til stede. Ellers bør du holde dig væk!

Ud over sikkerheden kan der være andre specifikationer, der også er værd at se nærmere på. Deriblandt vægt og låsematerialer. Mange er nok interesserede i at høre mere om sidstnævnte, så lad os gå lidt i dybden med det.

Hvilke typer låsekarabiner findes der?

Du kan altid finde karabiner med forskellige slags låse, når du kigger hos diverse forhandlere af klatreudstyr. Især disse tre låse er udbredte på markedet:

  • Screwlock/skruelukning
  • Twistlock
  • Trilock/autoblock

En screwlock karabin er ganske simpel at bruge, idet du åbner og låser den ved at skrue åbningen. Det er umiddelbart den mest populære version, der findes. Men du skal dog være opmærksom på en enkelt ting – denne type karabinhage låses ikke automatisk, så derfor skal du altid huske at låse den manuelt.

I modsætning til screwlock, låser en twistlock karabin sig automatisk, når lukkeren er på plads. Dette gør den mere sikker, da du hermed ikke kan ‘glemme’ at låse den, når du er i gang med at klatre.

Den sidste variant er trilock karabinen, der typisk bliver betragtet som den sikreste. Til gengæld kan den være lidt vanskeligere at benytte – i hvert fald for begyndere. Du åbner den ved at skubbe lukkeren, derefter dreje den, og til sidst trykke ind. Hvis du giver slip, lukkes den automatisk. Et oplagt valg for de sikkerhedsbevidste!

Karabiner fra Kong og Petzl

petzl omni screw lockPetzl har produceret en karabin ved navn Omni Screw Lock, der som navnet angiver er en karabin med skruelukning. Den har en halvmåneform og kan bruges til flere forskellige formål. Blandt andet til at forbinde og lukke seler med.

Petzl Omni Screw Lock har alle de nødvendige certifikater og er set hos Climbtown.dk til 179 kr.


 

x large c steel twist lockHvis du er på udkig efter en twistlock karabin, kan du overveje at vælge Kongs X-Large C Steel Twist Lock, der netop tilbyder denne form for lås. Der er tale om en uhyre stærk karabin, som har en brudstyrke på 50 kN. Da den samtidig er nem at bruge, er det et populært valg.

For 145 kr. er der endda penge at spare, hvis du prioriterer twistlock over screwlock! Den kan købes hos Climbtown.dk.


 

kong x large steel auto blockKong har naturligvis også lavet en trilock karabin. X-Large C Steel Auto Block har ligeledes en brudstyrke på 50 kN, og den er blevet testet og godkendt af rigtig mange klatrere. Eftersom prisen også her er 145 kr., er valget mellem denne trilock og den foregående twistlock simpelthen bare et, der skal tages efter personlig præference. Denne model er umiddelbart mere sikker, men til gengæld lidt sværere at bruge, indtil du vænner dig til den.

X-Large C Steel Auto Block kan købes hos Climbtown.dk.