Et plankebord kan tilføje en særlig charme til både moderne, rustikke, romantiske og nordiske hjem. Uanset hvilken stil du har i din stue, din spisestue eller dit køkken, kan du sagtens investere lidt penge i et plankebord.

Plankeborde er meget moderne i Danmark, og det er formentlig, fordi de både er smukke, holdbare, praktiske og nemme at vedligeholde. Uanset om du køber et plankebord eller laver et selv, er det en god idé at give træet olie, hvis det ikke allerede er behandlet. Så beskytter du det nemlig mod opsugning af fugt, hvilket bedre kan modvirke skjolder og pletter.

Uanset om du vælger f.eks. ibenholttræ, valnøddetræ eller egetræ, må du forvente, at træet bliver mørkere, når det får olie.

Købe eller gør-det-selv?

Plankeborde kan enten være med lige kanter eller kanter, der har form efter træets naturlige linjer. Derfor kan du enten gå i det naturlige eller det strømlinede look, og ofte fås plankeborde med forskellige stel. En del webshops lader dig sammensætte forskellige farver bordplade med forskellige stel, og på den måde får du en stor grad af tilpasning til din smag.

Alternativt kan du bygge et plankebord selv. Det kræver blot en bordplade eller nogle passende planker, et kraftigt bordstel samt skruer (evt. søm) og det rette værktøj.

Der er fordele og ulemper ved både et færdiglavet plankebord og et gør-det-selv-plankebord. Hvis du køber et plankebord, kommer det færdig eller næsten færdigt, og der vil ofte være god garanti på et færdigt møbel. Hvis du laver et plankebord selv, får du det præcis, som du vil have det, men der vil formentlig ikke være garanti, da du selv bygger møblet, og du vil kun have garanti på de enkelte dele.

Hvis du selv laver et plankebord, skal du derudover også være sikker på, at bordet kan holde til almindeligt brug.