Rigtig mange danskere nyder hvert år at tage på skiferie, der er forbundet med en masse frisk luft, motion og hyggeligt samvær. Sikkert også en god tur på afterski for nogen. Selvom skiferien centreres om samvær og gode oplevelser, så er det faktisk en ferie, der rent fysisk kræver, at kroppen er ordentlig parat til at stå på ski. Det er vigtigt, at man hjemmefra forbereder sin krop på det, der skal ske, så der ikke opstår smerter undervejs, eller at man simpelthen ikke kan være med i samme grad, som man ønsker, da energien og kroppen ikke er til mere.
Heldigvis kan man forberede sig hjemmefra med simpel styrketræning, der let kan foregå i hjemmet.
Du kan se markedets bedste udstyr til hjemmetræning her!

Hvilke muskler anvendes ved skiløb?

Alpint skilløb er karakteriseret ved en positur med et lavt tyngdepunkt samt en foroverbøjet overkrop, der tilgodeser en god balance, der kan flyttes fra det ene ben til det andet. Studier på alpint skiløb har vist, at det primært at underkrops- og coremuksler, der arbejder under et alpint skiløb. Derfor anbefales det blot at træne et simpelt program, der tager for træning af forlår, baglår, baller og core.

Hvordan skal jeg træne inden min skiferie?

Hvis vi skal konstruere et simpelt træningsprogram, der er let at udføre i hjemmet, og som træner alle ovenstående muskelgrupper, så kan det egentlig koges ned til tre øvelser; squat, leg curl og planke med twist. Det anbefales at træne tre gange i ugen, hvor øvelser ved hvert træningspas udføres i tre sæt a 10-15 gentagelser. Kan man tage flere end 15 gentagelser bør man øge vægten.

Nedenstående skema viser, hvordan træningen kan sammensættes.

Dag 1Squat: 3 sæt a 10-15 gentagelserLeg curl: 3 sæt a 10 – 15 gentagelserPlanke med twist: 3 sæt a 10-15 gentagelser
Dag 2Squat: 3 sæt a 10-15 gentagelserLeg curl: 3 sæt a 10 – 15 gentagelserPlanke med twist: 3 sæt a 10-15 gentagelser
Dag 3Squat: 3 sæt a 10-15 gentagelserLeg curl: 3 sæt a 10 – 15 gentagelserPlanke med twist: 3 sæt a 10-15 gentagelser

Kom i gang med minimalt udstyr

Ovenstående træning kan en lille smule udstyr, hvis den skal kunne udføres i hjemmet, hvilket er rart, da det så er let tilgængeligt.
Den billige løsning: Alle øvelser kan laves med elastikker. Det er billigt og let at komme i gang. Der er dog den begrænsning, at det hurtigt kan blive for let – især i squatøvelsen.
Den bedste løsning: Den bedste løsning er at kombinere elastikkerne med at sæt justerbare håndvægte. Her kan du med et sæt håndvægte få 12 sæt, så vægten hele tiden kan justeres. Håndvægtene kan bruges til øvelserne i dette program, men kan også bruges til meget mere. Derudover koster de ikke alverden.
Den ultimative: Vil du tage din styrketræning i hjemmet til det næste niveau, så kan du investere i en multimaskine. Det er en maskine, der groft sagt er et helt fitnesscenter samlet i en maskine. Med sådan en maskine i hjemmet, kan du gøre ferieforberedelserne til en varig vane og gøre hjemmetræning til en fast del af din ugentlige rutine.