Hvad enten din inspirationskilde hedder Bear Grylls, Hobbitten eller ren og skær nysgerrighed, så kan en overlevelsestur være en super spændende og lærerig erfaring. Mange mennesker vælger i løbet af livet at tage på overlevelsestur enten for at nyde oplevelsen, lære sig selv bedre at kende, komme væk fra hverdagens trommerom eller en god blanding.
Men hvordan er det lige med overlevelsesudstyr? Hvad skal du have med? Hvad er vigtigst at medbringer? Og hvor finder du det forskellige udstyr henne?
I denne guide kigger vi nærmere på 8 udvalgte stykker overlevelsesudstyr, som med garanti vil blive nogle af dine bedste venner på dit næste eventyr. Derefter dykker vi lidt mere ned i nogle af de helt grundlæggende redskaber og forsyninger, du skal medbringe på enhver tur.
Gerber Bear Grylls Ultimate Survival Kit
Første bud på listen over overlevelsesudstyr er dette Bear Grylls Ultimate Survival Kit fra Gerber. Sættet er udviklet og designet i samarbejde med tidligere jægersoldat Bear Grylls, så du er sikret den rette kvalitet. Sættet indeholder bl.a. et multitool, lygte, sav, signalspejl, overlevelsestæppe, snor, bålstarter og fiskegrej. Du kan klikke dig ind på Greajfreak.dk herunder og se alle delene i sættet.
Gerber Bear Grylls Ultimate Survival Kit kan købes hos Grejfreak.dk
MSR Munro™ Bothy Nødshelter 4
Dette Munro Bothy Nødshelter 4-telt er lavet af MSR, som har fokuseret på sikkerhed og mobilitet under udviklingsprocessen. Nødshelteren er lavet i en stærk orange farve, som kan ses på lang afstand, og det lette men slidstærke materiale gør det nemt at have shelteren med på farten. Der er plads til 4 personer indeni, og vandtætte flapper gør det mere komfortabelt at sidde op i shelteren.
MSR Munro™ Bothy Nødshelter 4 kan købes hos Grejfreak.dk
Schrill Advarselshorn / Nødsignal
Det er en god idé at medbringe muligheder for at sende nødsignaler, når du er på overlevelsestur i naturen. Dette kombinerede advarselshorn og nødsignal fra Schrill kan skabe et lydsignal, der måler helt op til 110 dB, som svarer nogenlunde til lydenniveauet, du oplever til indendørs koncerter. Hornet har gas nok til at kunne anvendes omkring 50 gange.
Schrill Advarselshorn / Nødsignal kan købes hos Grejfreak.dk
Gerber center-drive One-hand Opening multitool
Hvis du ikke er til hele Bear Grylls-pakken længere oppe, men alligevel har brug for en god kniv og et multitool, så er denne model et godt bud. Dette center-drive One-Hand Opening multitool er udviklet og produceret er Gerber, der er kendt for deres kvalitetsudstyr inden for overlevelse og outdoor. Toolet kan hurtigt og nemt åbnes og betjenes med én hånd.
Gerber center-drive One-hand Opening multitool kan købes OutdoorPro.dk
Petzl Tikka XP pandelampe
Lys er også vigtigt, når du er på farten. Derfor har Petzl udviklet denne Tikka XP pandelampe, som kan lyse i forskellige niveauer. Et rødt og blødt lys på kun 5 lumen er godt til diskrete natteaktiviteter, mens den kraftigste indstilling lader dig sende en lyskegle på 180 lumens ud i mørket. Lyskeglen kan desuden indstilles i bredden, så du får et mere oplyst udsyn efter behov.
Petzl Tikka XP pandelampe kan købes hos Pro-Outdoor.dk
Brunton TruArc 15 spejlkompas
Dette Brunton TruArc 15 spejlkompas er udviklet til dig, der har behov for at kunne navigere ekstremt præcist, når du er på overlevelsestur. Kompasset har indbygget alle de nødvendige målenheder, så du nemt kan navigere via dit kort eller foretage landopmålinger om nødvendigt. Kompasset vejer kun 91 gram og er derfor nemt og let at have med i oppakningen.
Brunton TruArc 15 spejlkompas kan købes hos Pro-Outdoor.dk
Swiss Eye Infantry Smoke briller
Med et par Swiss Eye Infantry briller er du sikret mod dug og ridser, da det indbyggede Smoke glas er lavet i slidstærkt materiale med anti-fog funktion. Brillerne er udstyret med fleksible stropper i stedet for stel, så du kan bruge dem både med og uden sikkerhedshjelm. De er endvidere udstyret med blødt skum på selve glasset, så de sidder mere behageligt over længere perioder.
Swiss Eye Infantry Smoke briller kan købes hos OutdoorPro.dk
Lifesystems Trek First Aid Kit
Sidste ting på vores liste over overlevelsesudstyr er dette livsvigtige Trek First Aid Kit fra Lifesystems. Om du vælger dette eller et andet sæt, så skal du som minimum have et førstehjælpssæt med på din overlevelsestur. Sættet indeholder bl.a. antiseptiske servietter mod bakterier, bandager, lille saks, latexhandsker til forøget hygiejne, sikkerhedsnåle, gazetape og en udførlig førstehjælpsguide. Den samlede vægt er kun 300 gram.
Lifesystems Trek First Aid Kit kan købes hos Friluftsland.dk
Tjekliste til din næste overlevelsestur
Det er svært at give en præcis liste over de ting, du skal bruge på din næste unikke overlevelsestur. Behovet afhænger af, hvor du skal hen, hvornår på året det sker mht. klima, hvordan du er som person, om du rejser alene eller med et hold, samt en række andre faktorer.
Der er dog en række redskaber og overlevelsesudstyr, som du bare må have med, uanset om turen går til de kolde fjelde i Norge eller de tørre ørkenområder i Utah.
Herunder har vi samlet nogle af de allervigtigste ting, som du får gavn af overalt i verden:
- Ild – F.eks. optændingsblokke af magnesium eller tændstikker
- Navigationsudstyr – F.eks. kort, kompas og GPS
- Lys – Lygter eller lamper samt batterier
- Vand – Udstyr til at få rent vand herunder desinficerende filter eller tabletter samt vandposer
- Kniv – En god lommekniv eller lignende, da du får brug for denne på daglig basis
- Sikkerhed – Diverse reb og karabinhager til ufremkommelige områder
- Førstehjælp – Alt fra gazebind og sysæt til salver og smertelindrende medicin kan være guld værd
- Komfort – Behageligt tøj samt soveudstyr såsom presenning og sovepose kan forbedre turen
- Nødhjælp – Det kan være nødblus og knæklys eller et røgsignal
- Næring – Forsøg at medbringe et par suppeposer samt godt med salt og evt. bouillonterninger, der indeholder jern. Det kan være afgørende, hvis du ikke har nem adgang til mad eller anden næring
Sørg altid for at undersøge området, du tager til, inden du rent faktisk starter din overlevelsestur. Det kan f.eks. være en god idé at sætte dig ind i planterne og dyrelivet i området, så du ved, hvilke ting du kan spise og drikke af, samt hvilke du skal undgå.