Madlavning i det fri lægger op til hygge og en anderledes madoplevelse end i det traditionelle indendørs køkken. Find inspiration i vores råd nedenfor.
Gør forarbejdet ordentligt hjemmefra
En god oppakning kan redde mange udendørs scenarier. Inden du skal afsted bør du overveje, hvad taskerne skal udstyres med. Overvej, hvad du kan få brug for på turen og tænk over, hvor det kan være en god idé at slå lejr. Undersøg desuden om der er mulighed for vand i området-
Forbered en del af maden
Efter en lang dag i naturen med masser af frisk luft og måske også motion, er det ikke altid madlavning, der står øverst på ønskelisten, når maverne er tomme og benene trætte. Derfor kan det være en god idé at forberede noget af maden hjemmefra. Hak f.eks. løgene og skær kødet ud. Skal det være helt nemt, kan en gang kødsovs eller lignende laves dagen i forvejen og fryses ned – så er den lige til at varme op, når I skal spise.
Pak madvarerne ordentligt
Når taskerne skal pakkes med madvarer til turen, er det vigtigt at overveje, hvordan maden arrangeres. Prioriter vandtætte kasser, der både kan sikre dig mod regnskyl og vandholdige madvarer. Vælg også opbevaringsløsninger, der ikke afgiver smag til fødevarerne, og som kan tåle olie, fugt eller frost. Her er fødevaregodkendte plastkasser særligt ideelle til formålet.
Bål eller trangia?
Selvfølgelig kan man klare sig med kold mad og drikke, men for mange er det en stor del af friluftslivet at lave mad og drikke over ild – givetvis fordi det er smadderhyggeligt! Men hvordan skal det foregå? Inden du tager afsted, bør du beslutte, om det skal foregå over bål eller trangiasæt.
Trangiaen som “friluftskomfur”
Vælger du at lave mad på trangia, er det med gryder og pander over et system, der kører på sprit eller gas. Trangia er særlig praktisk, fordi det altid virker – også der hvor man ikke må tænde bål.
Bålet som det mere primitive valg
Der skal ikke det store udstyr til for at komme i gang med at lave mad over bål. Grundlæggende skal du bare bruge noget brænde og en gryde, der kan tåle at blive sat i gløderne, og så er man klar.
Godt træ til det gode bål
Vælger du at lave bål, skal du som sagt bruge brænde. Hvilket træ du vælger, er ikke helt ligegyldigt. Træet, der skal tændes, skal være helt tørt. Levende, vådt træ brænder nemlig dårligt og får bålet til at ose. Til madlavning er det en god idé at vælge hårde træsorter, som bøg, eg og ask. Disse brænder langsommere og danner mange gløder, som afgiver varme længere.
Stenalderløsninger eller moderne lighter
Når du har besluttet dig for at fyre op i gryderne, kan du ligeså godt gøre det nemt for dig selv at antænde ild. Medbring derfor tændstål eller en lighter.
Madlavning for åben himmel
Selvom tanken er hyggelig, er det aldrig en god idé at lave mad inde i teltet. Først og fremmest er det farligt på grund af risikoen for brand og kulilteforgiftning. Desuden kommer det lynhurtigt til at svine, hvilket ikke er særlig ideelt, hvis I senere skal sove i samme omgivelser. Tag derfor madlavningen med ud under åben himmel – og få hele oplevelsen af udendørslivet med.
Husk affaldet
Når madlavningen er ovre og maverne fulde, står man ofte efterladt med en del affald. Har du valgt at pakke i plastkasser vil de igen være dig nyttige. Fyld affaldet deri – så undgår du, at fedt og madrester flyder ud i tasken.