Camping er ikke kun forbeholdt de lune måneder. Mange campingpladser har åbent om vinteren, så elsker du og din familie at være ude i naturen, er vintercamping helt sikkert noget for jer. Og det er ikke kun for de ekstreme ekspeditionsdeltagere – den danske vinter sætter ikke de største krav, og med det rigtige tøj og udstyr er vintercamping en fantastisk måde at udnytte de kedelige, mørke dage på. Så hiv familien med ud i det friske vejr og få en oplevelse sammen, I ikke har prøvet før.

Telt, soveposer og liggeunderlag med god varmeisolering

Noget af det vigtigste ved vintercamping er en god sovepose, så du sover lunt og godt og starter dagen uden at være udmattet af kulde. Soveposer til vinter har ofte et fyld af dun, der både er varmt og kompakt, men du finder også gode soveposer med syntetisk fyld, der er et mere prisvenligt valg. Kig på komforttemperaturen og komfortgrænsen, når du skal vælge din vintersovepose, så du er sikker på, at den kan holde til de lave temperaturer.

Vælg også et godt liggeunderlag. Det er det, der beskytter din sovepose mod belægningen under dig og kulden, der trænger op nedefra og gennem soveposen. Det er liggeunderlagets R-værdi, der fortæller, hvor varmeisolerende det er – jo højere R-værdi, jo bedre isolering.

Du kan sagtens sove i både bivuak, hængekøje og bivy bag hele året rundt, men er du afsted med hele familien om vinteren, kan det være mere praktisk og behageligt med et telt. Gå efter et 3- eller 4-sæsons telt, der er lavet til det kolde og våde vejr, så I både holder varmen og ikke bliver fugtige eller kolde i løbet af natten.

Tør og varm påklædning med tre lag

Dagene og især nætterne kan blive meget lange, hvis du ikke har den rigtige påklædning med på vintercamping. Du behøver ikke en proppet kuffert for at få nok tøj med – med de rigtige items kan du nøjes med tre lag, der både holder dig varm og tør.

Start med et baselayer, der leder sved og fugt væk fra huden. Det næste lag er det, der giver dig varmen – brug en fleecetrøje, uldtrøje eller sweater, og brug eventuelt en trøje mere på de ekstra kolde nætter. Det yderste lag beskytter dig mod vind og vejr, så du holder de inderste lag varme og tørre, selvom det blæser, regner eller sner.

Kogegrej til varm mad og drikke

Det er ikke til at komme udenom, at du selvfølgelig til tider vil være mere kold, end hvis du er på camping om sommeren. Derfor er det også så meget mere vigtigt at få varmen med en god kop te eller kaffe og et solidt, varmt måltid mad. Og det kræver, at du tager kogegrej med.

Du kan lave mad og koge vand over bål, men du kan også tage den lettere løsning med et kogesæt, hvor du blot bruger for eksempel sprittabletter eller gas. Tag enten et sæt gryder eller pander med, der er specielt lavet til kogesættet, eller brug praktisk frysetørret mad – og så er en kedel eller kaffekande også en god idé, så du hurtigt kan lave en varm drik til aften eller morgen.