En klatresele er nødvendig at have, hvis du tager klatring seriøst. Det er et af de vigtigste hjælpemidler, som en klatrer overhovedet får brug for – og derfor handler det i den grad om at vælge en god sele som passer dig. Hvis du søger et par tips til valg af klatresele, bør du læse med her.

Sådan vælger du den rette klatresele

Det grundlæggende formål med en klatresele er at bremse et eventuelt fald sammen med et reb og en sikring. Med andre ord er det sikkerheden, der er vigtigst, når det kommer til at købe en klatresele. Der findes dog en lang række forskellige modeller, og her skal du være opmærksom på, at forskellen kan være til at få øje på.

En god klatresele er karakteriseret ved dens opbygning og holdbarhed. Du finder flere forskellige typer, der hver især er bygget op på unikke måder, men som udgangspunkt ligner de alligevel hinanden en del. En god, almindelig sele har typisk en eller to spænder, et hoftebælte, udstyrsløkker, indbindingsløkker, arbejdsløkke og benløkker. Almindelige seler vil i øvrigt være justerbare og have en god polstring. Klatreseler varierer dog en smule efter, hvilket køn og alder, de er designede til – men mere om det senere.

  • De fleste klatrere har, ud over sikkerheden, fokus på hvor behagelig en sele er at bruge. Alle har selvfølgelig en bestemt præference, men som udgangspunkt gælder følgende regler:En stærkt polstret klatresele vil være god at hænge/sidde i, men til gengæld være tungere at klatre i.
  • En sele med en let og blød polstring er god at klatre med, da du stort set ikke mærker den sammenlignet med en stærkt polstret sele. Ulempen er dog, at den måske ikke er ligeså behagelig at hænge/sidde i.

Med andre ord er det en god idé at vælge en sele med en kraftig polstring, såfremt det drejer sig om en lang og hård tur, hvor du kommer til at hænge en del. Hvis du ofte er ude på relativt korte ture, hvor det handler om at klatre så hurtigt som muligt, er en let klatresele altid at foretrække. Så træf gerne dit valg med disse tanker i baghovedet!


 

Klatreseler til mænd

Klatreseler er som sagt forskellige alt efter, hvem de er lavede til. Lad os først se på et par gode klatreseler til mænd.

petzl adjamaEt oplagt valg er Petzl Adjama klatreselen, der er specielt lavet til bjergbestigning og alpin klatring. Der er tale om en moderne model med god vægtfordeling og hurtigspænder. Den har desuden en rød slidstyrkeindikator, der viser dig, når det er tid til at udskifte den med en ny.

Læs mere info om selen hos Climbtown.dk, hvor den i øvrigt er set til kun 799 kr.

kong victor klatresele til mændEt fint alternativ til Petzls model er Kong Victor klatreselen, der er helt i top designmæssigt, men som i virkeligheden har fokusset et andet sted. Victor-selen er nemlig uhyre behagelig og åndbar, hvilket gør den perfekt til lange ture. Populær blandt de mest ambitiøse klatrere!

Kong Victor er set til blot 749 kr. hos Climbtown.dk.

kong roger klatreseleVores sidste bud på en god klatresele til mænd er Kong Roger. Denne har ligeledes en bred og åndbar polstring, samt et par andre vigtige specifikationer – deriblandt 4 selvlåsende spænder og 5 udstyrsløkker. Lidt dyrere end de øvrige modeller, men Kong Roger er uden tvivl pengene værd!

Set til 1.099 kr. hos Climbtown.dk.


 

Klatreseler til kvinder

Mange kvinder synes også godt om at klatre, hvorfor vi selvfølgelig også kommer med et par forslag til gode klatreseler til det kvindelige køn.

petzl selena klatresele til kvinderPetzl Selena er et populært valg – den er perfekt til sportsklatring, idet den har en fremragende vægtfordeling og er yderst elastisk. Komforten er helt i top, og du finder adskillige andre vigtige specifikationer, som du kan læse mere om hos Climbtown, hvor den i skrivende stund koster 689 kr.

petzl lunaPetzl har også en anden solid model – nemlig ‘Luna’, der er en helt ny model fra 2015. Et par eksempler på selens gode specifikationer er Endoframe-opbygningen, der fordeler vægten fortrinligt samt DoubleBack-spænderne, der gør den let at bruge uanset hvilken påklædning du ellers har på.

Petzl Luna er set til kun 799 kr. hos Climbtown.dk.


 

Klatreseler til børn

petzl ouistiti klatresele til børnPetzl Ouistiti er et fremragende valg til børn, som nyder at klatre. Den henvender sig til børn i aldersgruppen 4-9 år med en vægt på under 30 kg. Den har et specielt design i forhold til de voksenmodeller, der er nævnt her i artiklen, men det skyldes, at børn altid skal bruge en helkropssele. Det er lige hvad denne er, og da den er stærkt gennemtestet, er det et sikkert valg til mindre børn.

Petzl Ouistiti er set til kun 439 kr. hos Climbtown.dk.

kong charlie børne helkropsseleKong Charlie er et andet udmærket valg. Den kan anvendes af de lidt større børn; Nemlig dem med en højde på 100-120 cm og en vægt på op til 40 kg. Denne sele er både justerbar og fleksibel. Set til 699 kr. hos Climbtown.dk!

kong indianaKong Indiana er en klatresele, der kan bruges af børn over 12 år. Den sidder rundt om livet og er altså ikke en helkropssele. Den passer til langt de fleste, er selvlåsende og nem at bruge. Derfor er selen i den grad et fint valg.

Kong Indiana er set til 499 kr. hos Climbtown.dk.