Hvem kan ikke lide smagen af friske krydderurter? Og er de oven i købet fra egen have er fornøjelsen af at nyde et godt måltid mad måske endda endnu større. Friske krydderurter giver ikke blot ekstra kolorit til madlavningen derhjemme, men giver dig også en god håndfuld ernæringsmæssige fordele. Derfor giver vi dig her vores tips til at komme i gang med dyrkningen selv. 

Disse krydderurter kan du nemt dyrke selv

Der er heldigvis ret mange forskellige krydderurter, som er lette at holde, og som passer til den type af mad, som laves i de fleste danskeres køkkener. Ikke fordi de nødvendigvis behøver at være urter fra det traditionelle danske køkken – her er urterne, der kan bruges på tværs af gastronomiske tendenser fra både ind- og udland.

Salvie

Salvie er en fabelagtig tilføjelse til enhver type af kødret og kan faktisk også bruges i desserter. Det har en gennemtrængende karakter af umami, og så har det en inflammatorisk virkning og er fyldt med gode antioxidanter.

Persille

Der findes næppe en større dansk klassiker end persillesovsen til det stegte flæsk. Og det er også let at have i køkkenhaven. Desuden skulle persillen være godt for hjertet og have egenskaber, der hjælper på fordøjelsen.

Mynte

Mynte er lidt af en moderne tilflytter i de danske haver sammenlignet med nogle af de andre krydderurter. Brug den til at peppe salater og desserter op med den karakteristiske smag – og glæd dig til at lave superfriske drinks med avl fra egen have til sommer.

Giv dine krydderurter de bedste vækstbetingelser

Har du lyst til at plante en lille urtehave, er der mange forskellige muligheder i forskellige prisklasser. Er du typen, der ikke går på kompromis med design og kvalitet, er den bedste mulighed mulighed dog at vælge de moderne højbede i cortenstål, når du skal etablere din køkkenhave.

Hermed får du en stilfuld løsning, som du kan have glæde af i mange årtier. Og det er let at skifte planter og urter ud efter behov. Sammenlignet med højbede i træ, kræver højbede i metal ingen vedligehold – og du kan desuden vælge modeller med hjul, hvis du har et fast underlag. Så kan du let flytte dine planter derhen, hvor der er lys og muligheder for vanding. Og du kan også lettere bruge din urtehave som et flytbart dekorativt element.