Annonce

Roskilde er bedst kendt som hjemsted for Roskilde Festival og Roskilde Domkirke, men har meget mere at byde på for dem, der ønsker at besøge byen. Historien bag Roskilde, som nu er en del af den danske by Roskilde, går helt tilbage til det 9. århundrede, hvor byen blev grundlagt som en vikingeboplads under navnet Rodskov. Man mener, at vikingerne valgte denne beliggenhed på grund af den gode fjordhavn og den nemme adgang til det centrale Sjælland. I middelalderen blomstrede Roskilde, og Roskilde var en af Danmarks større byer, men mistede sin status i 1805 efter det andet slag ved København, hvor britiske tropper besatte Roskilde i to måneder.

Roskilde er blevet en etableret by

Roskilde blev oprindeligt etableret som en vikingeby, og Roskilde vikingerne spillede en vigtig rolle i det tidlige Danmarks historie. Den mest berømte attraktion er nok Roskilde Domkirke, som rummer gravstederne for 38 danske konger og dronninger og mange af Skandinaviens gamle monarker. Roskildes andet berømte vartegn er Roskilde Slot, der er bygget i renæssancestil med to tårne kronet af spiralformede kupler. Slottet blev genopbygget i begyndelsen af det 18. århundrede på fundamentet af kong Christian IV’s oprindelige palads fra omkring 1606. Roskilde har også en række imponerende palæer og købmandsgårde fra forskellige perioder, f.eks. Absalonhuset på Strandgade, som blev bygget af biskop Absalon.

Oplev kulturen i Roskilde

Roskilde har en række museer, bl.a. Roskilde Bymuseum og Roskilde Kunstmuseum. Roskildes mest berømte naturmærke er vikingehøjene, der stammer fra jernalderen og den tidlige vikingetid. Jellingstenene blev rejst af kong Harald Blåtand omkring 970 til minde om hans forældre Gorm og Tyra og den deraf følgende kristning af Danmark; det er et af de tidligste eksempler på skriftsprog i Skandinavien. Byens berømte cykelbanenetværk dækker alle dele af Roskilde, hvilket giver hurtig og nem adgang for cyklister gennem byen. Det består af 200 kilometer cykelstier med mange ekstra ruter gennem stille villaveje eller grønne parkområder, der forbinder Roskilde med nabobyen.