Dette indeholder sponsoreret indhold

Det at sejle er en livsstil. For mange er det lig med frihed, når de sejler fra havn og begiver sig ud på det blå hav, og de mange eventyr venter forude. Men der er intet eventyr, hvis ikke man har styr på de helt basale regler og materialer, der skal sikrer at sikkerheden og praktikken på båden. For eksempel er slidstærkt tovværk som stødere, reb og liner er en nødvendighed for alle bådejere uanset om det er en sejl- eller motorbåd. Det er tovværket, der sikrer dig den bedste fortøjning af din båd, som i sidste ende kan ende med at sparer dig for en masse penge. Læs med her, og bliv klogere på, hvorfor det er så vigtigt at have styr på sine fortøjninger.

Du kan undgå basale begynderfejl

Er din bådplads meget udsat for vind eller bølger? Så bør du om muligt lægge din båd med stævnen vender mod vind- eller bølgeretningen. Samtidig er det en god ide at lære at binde de knob, som anbefales til fortøjning. På den måde sikrer du dig, at de nødvendige knob sidder på rygraden. Det er ikke nødvendigt at lære alle knob for at være en god sejler. Men det kan være en god hjælp at have styr på for eksempel pælestik, klampestik og dobbelt halvstik, der bruges til fortøjning. Samtidig er det en rigtigt god ide at gemme det overskydende tovværk af vejen, så du eller andre ikke snubler over tovværk. Find derfor et fast sted til tovværket på båden.

Det handler om styrke og holdbarhed

Moderne og syntetiske materialer gør det ikke svært at finde fortøjningsreb og andet tovværk med både høj brudstyrke og lang holdbarhed. Det anbefales, at man benytter syntetisk tovværk i dimensioner fra 8-24 mm i diameter til fortøjning. Det er naturligvis en god ide altid at overdimensionere dit tovværk frem for at gøre det modsatte. Der skal ikke mere til end et par ekstra millimeter i diameter, før det giver tovværket markant større styrke og længere holdbarhed. I sidste ende er et tykkere reb som regel mere behageligt at håndtere. Så derfor gør det ikke noget, hvis at du overdimensionere. Det kræver hård hud på hænderne at trække i en tynd fortøjningsline.

Din fortøjning er vigtig for din forsikring

Hvis din fortøjning svigter, kan du risikerer, at du ikke kun ender med en regning for skaderne på din egen båd. Der er en stor risiko for, at du også skal betale for skader, din båd har forårsaget på andre både eller havneanlæg som følge af den mislykkede fortøjning. Din forsikring dækker altså ikke skader, der er sket, fordi båden ikke har været forsvarligt fortøjet eller med utilstrækkeligt udstyr. Det er derfor vigtigt at tjekke forsikringsbetingelserne for de specifikke krav til fortøjning afhængig af bådens størrelse, årstid og så videre.