Vil du i gang med at klatre? Så får du med stor sandsynlighed brug for et klatrereb. Her på Outdoormagasinet.dk har vi lavet en guide til, hvordan du vælger det helt rette klatrereb – herunder en redegørelse for forskellen mellem statisk og dynamisk reb.

Generel viden om klatrereb

Klatrerebet er det vigtigste redskab, som du får brug for, når du klatrer. Derfor er det vigtigt at finde et godt reb. Det sker først og fremmest ved at finde et produkt, der er godkendt af UIAA, som er et internationalt forbund for klatring og bjergbestigning.

Typiske klatrereb er lavet af nylon og har normalt en længde på godt 60 meter. Det er dog ikke altid tilfældet. Du kan nemlig finde både kortere og længere reb, og som udgangspunkt er reglen, at udendørs klatring kræver længere reb end indendørs klatring. Hvis du vil klatre indendørs, er et reb på 40 meter som regel nok – men hvis du regner med at være aktiv udendørs, kan du med fordel vælge et længere et af slagsen. Man kan sagtens finde reb med en længde på helt op til 100 meter, så det bør ikke være et problem.


3 priseksempler på klatrereb

Sécurité Industrie Pro 10,5mm Statisk Klatrereb 200m

Sécurité Industrie Pro 10,5mm Statisk Klatrereb

Pris: 3750 kr. for 200 meter

Forhandler: Climbtown.dk


Quartz II 10,2mm Dynamisk Klatrereb 200m tromle

Quartz II 10,2mm Dynamisk Klatrereb

Pris: 4750 kr. for 200 meter

Forhandler: Climbtown.dk


Gran Torino 10,4mm Dynamisk Klatrereb 200m tromle

Gran Torino 10,4mm Dynamisk Klatrereb

Pris: 5000 kr. for 200 meter

Forhandler: Climbtown.dk


Hvornår skal du bruge statisk vs. dynamisk reb?

Når du klatrer skal du som udgangspunkt bruge et dynamisk reb. Det skyldes, at dynamiske reb kan strække sig mere end statiske reb. De er nemlig mere elastiske og er i stand til at absorbere størstedelen af kraften, hvis du skulle komme ud for et fald.

Klatrereb er altså for det meste dynamiske. Statiske reb kan dog sagtens bruges til andre discipliner, såsom til svævebaner og rappelling.

Forskellige typer af klatrereb

Der findes overordnet set tre slags dynamiske reb til klatring:

  • Helreb
  • Halvreb
  • Tvillingereb

Helreb er det mest benyttede i Danmark, men det betyder ikke, at de to andre skal ignoreres. De tilbyder nemlig et par andre fordele, og de vil eventuelt være bedre til den type klatring, som du har tænkt dig at gå i kast med.

Helreb finder du i forskellige tykkelser. De starter som regel ved 8,5 mm og går op til 11. Et helreb kan godt virke en smule stift, når du klatrer med det, men det er til gengæld ganske slidstærkt. Det er et fint valg til traditionel klatring samt til indendørs vægklatring. Gå efter et reb med en tykkelse på mellem 9,2 og 10,5 – så er du godt stillet!

Halvreb skal du bruge to af. De giver en mindre belastning og er mere dynamiske. Til gengæld vejer de mere end et almindeligt helreb, og det skal du have med i overvejelserne. På lange ture kan halvreb være et fremragende valg, da du kan binde dem sammen og rappelle en fuld reblængde. Find helst et reb, der har en længde på mellem 8 og 9,5 mm.

Tvillingereb bruges ligeledes i par, men de er en smule tyndere og lettere end halvreb. Tvillingereb giver ligeledes chancen for at rappelle en fuld reblængde, hvilket sikrer dig bedre mod uheldige scenarier som stenfald og skarpe kanter.

Hvor ofte skal et reb udskiftes?

Intet klatrereb holder for evigt, og derfor skal du fra tid til anden købe et nyt. Rebets levetid afhænger naturligvis af, hvor ofte du bruger det. Hvis du klatrer et par gange om ugen, kan et reb holde i et års tid. Hvis du bruger det sjældnere, holder det også længere. Du kan i øvrigt forlænge levetiden ved at opbevare det korrekt: Hold det væk fra sollys og gem det gerne et tørt sted. Et reb kan dog stadig blive svagt med tiden, så selv et reb, der ikke benyttes ret ofte, skal stadig udskiftes efter et par år. Sikkerheden er trods alt det vigtigste!

Hvilket klatrereb er bedst at vælge for en begynder?

Hvis du vil klatre på klatrevæg eller sportsklatring, er et helreb altid bedst. Til klippeklatring bør du vælge et halvreb eller et tvillingereb, og til isklatring er halvreb bedst.

Som tidligere nævnt skal længden af rebet vælges ud fra, hvilken disciplin du vil fokusere på. Til indendørs klatring og til små ruter er 40 meter fint. Vælg et længere et til udfordrende, udendørs destinationer. +70 meter er som regel en god idé her.

Når det kommer til tykkelsen, skal du sådan set bare vælge ud fra personlig præference. Tykke reb er mere slidstærke, mens tynde reb skal bruges, hvis du gerne vil spare vægt og gøre turen lettere. De fleste begyndere vælger typisk et tykt reb, mens de erfarne kan tillade sig at variere lidt mere mellem størrelserne.

Det var hermed en begynderguide til valg af klatrereb. Forhåbentligt har du nu fået lidt bedre indsigt i, hvilket reb du bør vælge!

Hos Climbtown.dk har de lige nu mange gode tilbud på klatrereb