Der findes mange lommelygter på markedet og det kan hurtigt blive uoverskueligt. Derfor er der mange overvejelser, at tage i betragtning inden valget falder på en bestemt.

Først skal du finde ud af hvilket behov du har. Hvad skal den bruges til? Skal den bruges til flere ting?

Vi har lavet denne lille guide der skal hjælpe dig til, at træffe det rigtige valg vedrørende en LED lommelygte. Guiden indeholder forskellige områder du skal være opmærksom på i en given brugssituation. Husk altid, at en lommelygte skal vælges ud fra hvad den skal bruges til og ikke nødvendigvis prisen.

Ting der kunne være gode at have i baghovedet i forhold til behov

  • Hvilke krav har du til funktionalitet
  • Skal du bruge den til flere ting
  • Ønsker til pris og kvalitet
  • Hvordan skal lygten bruges – udendørs, indendørs eller begge dele
  • Ønsket størrelse
  • Hvor lang tid skal den bruges ad gangen
  • Skal den transporteres
  • Krav til batteritid og ydeevne
  • Skal den have ekstra/specielle funktioner

Der er ofte mange overvejelser inden et køb af en lommelygte, for det er ikke bare en lygte til alle formål.

Der er nogle situationer, hvor en lommelygte bare er uundværlig og her er det vigtigt, at man har den rigtige lommelygte med de rigtige funktioner. Nedenfor kan du finde eksempler herpå.

Lystfisker

Når du er på fisketur, kan det hurtigt og ubemærket blive aften og dermed mørkt. Er der noget mere træls end at stå og fiske, uden at kunne se?

I denne situation er det vigtigt, at have en lommelygte der har en god lysstyrke og funktionalitet. Ens nattesyn kan blive ødelagt af for kraftigt hvidt lys. Derfor er det vigtigt, at lygten er med indbygget rødt lys, der heller ikke skræmmer fiskene væk. Der er et stort udvalg til dette formål, og det er egentlig bare at vælge det man er mest til. Man kan få flere lygter med flere forskellige farver lys, hvilket også kan være en fordel. Grønt lys er f.eks. usynlig for dyr, så de bliver ikke generet af dette samtidig med, at du stadig kan se dem.

Jagt

Når man er ude og jage efter et bytte, er det vigtigt at man har et lys der ikke forstyrrer dyrene, men samtidig kan observeres. Med blåt lys kan du se blod og grønt lys er usynlig for dyr, så det er en ekstrem stor fordel at have. På den måde kan man observere dyrene og ikke ødelægge ens nattesyn med for meget hvidt lys. Hvis du alligevel får brug for hvidt lys til at løse en opgave, kan du med fordel købe en lommelygte alle 3 lys i, så du aldrig står og mangler noget.

Ravjagt

Ravjagt er blevet en populær hobby. Her er en UV lygte uundværlig. Om natten er det godt at bruge en decideret ravlygte. Når lyset rammer noget rav lyser det op, hvilket gør det meget nemmere at finde. Hvis du skal gå rundt længe og ofte, ville det være mest optimalt med genopladelige batterier.

Dykkerlygte

Hvis du er en af dem der elsker, at dykke under havets overflade, så ved du godt hvor mørkt der kan blive. Derfor er det vigtigt, at man har en dykkerlygte, der kan lyse for en.

Til dette formål, kræver det en lygte med en høj lumen. Gerne mellem 800-1100 lumen.
Nogle dykkerlygter kan både monteres på hånden og hovedet, med mulighed for påmontering af kamera. Så kan du have hænderne fri.

Hvis du er mere til at holde lygten, er der også mange gode bud på det. Det der er vigtigt er, at den ligger godt i hånden og kan holde til at komme langt ned, samtidig med at den holder batteri i lang tid.

Politi

Hvis du som sikkerhedsvagt,- eller politibetjent står og mangler en lommelygte er det en fordel, at det er med UV lys, da man på den måde kan tjekke om ID kort er ægte og tjekke pengesedler. Derudover må den meget gerne holde batteri i længere tid og være genopladelig. En stavlygte er ofte det foretrukne valg indenfor militæret og politiet, da de ofte opfylder de strenge krav professionelle har til deres udstyr.
Man kan med denne type få stor lysstyrke, og lang batteritid. Det er vigtigt at der er et skarpt lys, der eventuelt kan justeres og kan sigte langt, samtidig med at lygten ikke er for stor i eventuelle eftersøgninger.

Strømmen går

Har vi ikke alle prøvet, at strømmen går og man står i buldrende mørke og leder efter noget lys?
Derfor er det altid rart at have en lygte i hjemmet.

En smart til denne situation ville feks. være en lille LED lygte, der kan sidde i nøglebundtet eller ligge i skabet. Selvom den er lille kan lysstyrken sagtens være god. I denne situation er der ingen grund til at købe en lygte med en for stor lumen, hvis den er mellem 20-80 lumen er det fint, til de små huslige opgaver indendørs.

Camping

Er du campist, og mangler en lygte om aftenen, når du skal på toilettet eller den sædvanlige aftentur? Så er det vigtigt at have en lygte med kraftig lys, der eventuelt kan reguleres, så det også laver hyggelys med et lavt energiforbrug. Hvis du skal have oplyst teltet eller campingvogn, kan det være rart med en krog til ophængning og bærehåndtag.

Vandretur

Er du den aktive vandrer, der er ligeglad med om det er mørkt, men alligevel synes at det er rart at have en lygte med sig? Her er det rart med en lommelygte der er nem at have med, har et stærkt ugenerende lys og måske er vandtæthed. En mini lommelygte der ikke fylder meget i lommen, men som stadig giver et rigtig godt lys ville være en klar fordel. De fås i mange forskellige typer og farver. Hvis du er mere til at have hænderne fri, så er en pandelampe/lygte et virkelig godt bud. Her har du begge hænder fri til at finde grej og sætte telt op. Pandelamper har et godt lys og lyser præcist. Der fås et stort udvalg, så det er bare at vælge netop den, du føler dig tilpas med.

Vi håber at du med denne lille guide er blevet en smule klogere på, hvilken lygte der er bedst til dig.