Som backpacker går dagene ofte med fantastiske udsigter, oplevelser og spændende møder med ukendte og inspirerende mennesker. Turen går fra det ene land til det andet. Det kan ofte virke urealistisk, at så mange mennesker kan have penge til at tage ud dykke, spise ude, springe bungeejump og generelt rejse så meget.

Der er desværre ikke et hemmeligt trick til at rejse rundt med minimale omkostninger.

Svaret er viljestyrke til at spare penge sammen, research for at finde de billigste fly, oplevelser og steder at overnatte. For det at kunne løbe tør for penge, er ikke noget, kun andre end backpackere er opmærksom på – de har bare mestret kunsten at spare, hvor der kan spares og udnytte gode tilbud.

Her i indlægget vil jeg give nogle pointers og gode råd i forhold til at spare penge og oparbejde en pulje, som du kan bruge, når du skal ud på backpackereventyr.

Tag et kritisk kig på dit budget

De fleste falder fra den store rejse, fordi det er for svært at skrabe pengene sammen måned til måned. Det er også helt forståeligt – hvis man befinder sig i en tryghedszone, hvor det hele passer sammen økonomisk, er det svært at skære ned.

Dog er det ofte en nødvendighed. Det er desværre ofte undervurderet, hvor dyrt det rent faktisk er at rejse. Nuvel, det kan gøres meget billigt – men det kræver stadig en betydelig opsparing, som kræver dedikation og tålmodighed.

Det første skridt er typisk at kigge på dine faste udgifter. Er der mulighed for at skrabe noget fra? Har du behov for Netflix, HBO, Spotify, Viaplay, TV2 Play, den store TV-pakke og et mobilabonnement med 50 GB data og fri tale? Nej, vel?

Når de er skåret fra, kan du begynde at kigge på nogle af de lidt større ting. Behøver du at tage bilen på arbejde eller i skole? Har du mulighed for at tage bussen eller toget, er det billigere. Hvis du endda har mulighed for at springe på cyklen, er det perfekt.

Hvis du laver en hurtig oversigt over, hvilke faste udgifter, du har hver måned, kan du hurtigt skære de forskellige områder fra.

Eksempel

Indtægter hver måned: 12.000 kr.

Udgifter:

  • Husleje (alt inkl.) – 5000 kr.
  • Diverse forsikringer – 1000 kr.
  • Netflix – 79 kr.
  • Spotify – 99 kr.
  • Fitness World – 249 kr.
  • Mobilabonnement – 99 kr.
  • Stor TV-pakke – 250 kr.
  • Internet – 250 kr.
  • Mad – 1500 kr.
  • Benzin – 500 kr.

Udgifter i alt: 9026 kr.

Så vil der altså i det her tilfælde være 2974 kr. til dig selv og din opsparing. Og det er sjældent, at der ikke ryger penge af til tøj, cafébesøg, snacks o.lign.

Ved at skære Netflix, Spotify, Fitness World fra og gå nedgradere TV- og internetløsning, kan du allerede spare op mod 1000 kr. i måneden, som kan gå konsekvent til din rejseopsparing. Endnu mere, hvis du vælger at droppe bilen og cykle på arbejde eller i skole.

Tag et ekstra arbejde

Hvis du har en specifik deadline til dit backpackereventyr, kan det være en god idé at sikre dig, at du ikke rammer deadline med minus på kontoen ved at tage et ekstra arbejde.

Det behøver ikke at være et arbejde, som betyder, at du har 1 time i døgnet til dig selv, før du skal sove. Der er mange forskellige måder at tjene ekstra penge på.

 

Du kan f.eks. gøre alt lige fra at sælge ud af dit tøj, køre Uber om natten i weekender, blive bartender og kun få weekendvagter, tjenerjobs eller meget andet. Inspiration kan du finde nok af ved at tage ind til byen i weekenden og se, hvem der er på job og hvad deres stilling er.

Brug penge og “gå glip af oplevelser”

Den hurtigste og mest effektive måde at spare penge på er ved at ændre din mentalitet. Ligesom man taber sig hurtigt ved at ændre livsstil og ikke gå på en slankekur, er det fuldstændig det samme med opsparing. Det handler ikke om at spare penge i nogle måneder for efterfølgende at rejse – det handler om at ændre din måde at bruge og tænke omkring penge på.

Det der har virket bedst for mig, når jeg har skulle spare op til noget, er at tænke på udgifter i Danmark kontra, hvad man kan få udenlands for samme værdi. Hvis du f.eks. tager i byen her i Danmark, kan du hurtigt komme til at bruge op mod 1000 kr. på drikkevarer. For samme værdi ville du have mulighed for at bo i Thailand i 14 dage.

Det er den absolut mest effektive måde at spare penge på – for det fjerner fuldstændig din lyst til at lave aktiviteter. Det skal naturligvis ikke blive ekstremt, så du ikke længere siger ja til dine venner, når der skal socialiseres – men alt i moderate mængder. Hvis du har mulighed for at samles hjemme ved dig over et par øl og en fodboldkamp, er det billigere end at tage på stadion.

Generelt er det meget simpelt at spare penge. Det handler bare om at finde ud af, hvornår du skal have opsparet et vist beløb og efterfølgende finde din smertegrænse for, hvor langt ned du kan gå i måneden og samtidig leve uden problemer.

Mit navn er Marcus og jeg har skrevet denne artikel. Normalt skriver jeg henne på RejseGear.dk, hvor jeg også sælger kufferter, rejsetasker og udstyr – men fik altså mulighed for at dele ud af mine tips & råd her på Outdoormagasinet.dk.